2 Mayıs 2010 Pazar

İstanbul 2010 Hıdrellez Şenlikleri


Hıdrellez, ülkemizde başta Anadolu'da olmak üzere tüm şehirlerimizde görkemli bir şekilde kutlanan mevsimsel bir bayramdır. Ruz-ı Hızır ( Hızır günü ) olarak adlandırılan hıdrellez günü, Hızır ve İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları gün olması nedeniyle kutlanmaktadır. Hızır ve İlyas sözcükleri birleşerek halk ağzında hıdrellez şeklini almıştır. Hıdrellez günü, Gregoryen takvimine göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Julyen takvimine göre ise 23 Nisan günü olmaktadır.

Hıdrellez gecesi Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır. Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi herhangi bir yere istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar. Yıllar boyu bu inanışla birlikte Hıdrellez Kutlamaları evrensel bir hale gelmiş oldu.

İşte bu kutlamaların İstanbul'daki adresi, Ahırkapı. Bu sene onbirincisi düzenlenecek olan Ahırkapı Hıdrellez Şenlikleri 5 Mayıs Çarşamba akşamı, geçen seneki gibi sahilde bulunan Ahırkapı Parkı'nda düzenleniyor. Önceki senelerde Ahırkapı Sokak ve civarında düzenlenen şenliğin geçen sene yeri değiştirildi. Kimilerimizin hoşuna gitmese de bu sene de aynı yerde düzenlenecek. Bu seneki önemli değişikliklerden bir tanesi de yiyecek - içecek alımlarında kullanılan kupon uygulamasının kaldırılması. Artık rahatça istediğimiz yiyecek ve içecekleri alabileceğiz. Benzer bir kolaylığı da tuvaletler için sağlamaları gerektiğini düşünüyorum.

Program gece 24.00 'a kadar devam edecek ve akabinde Hıdrellez Ateşi yakılarak dilekler yerlerine iliştirilecek. Yine oldukça kalabalık olacağını düşünüyorum ama nedense bu kalabalığı yeni yerinde anlamak mümkün olmuyor. Ahırkapı Sokak ve civarında düzenlendiğinde kalabalıktan adım atmakta zorlanıyorduk. Şimdi herkes bir yere oturmuş, elinde yiyeceği - içeceği takılıyor. Umarım bu sene eski coşkusunu tekrar yakalar. Ticari olmaktan çıkıp gerçek amacına hizmet eder. Ahırkapı'daki şenliklerle ilgili detaylı bilgilere ve programa buradan ulaşabilirsiniz.

Bu seneki hıdrellez şenlikleri için alternatif bir gün ve mekan daha var. 8 Mayıs Cumartesi günü ve akşamı Sarıyer Çayırbaşı Meydanı'nda düzenlenecek olan " Çayırbaşı Hıdrellez Şenlikleri ". 13.00 - 18.00 saatleri arasında Atölye Çalışmaları ( roman orkestrası atölyesi, dans atölyesi, ritim atölyesi, belgesel film atölyesi, fotoğraf atölyesi, kukla atölyesi, yaratıcı drama atölyesi gibi ) ile başlayacak olan kutlamalar akşam 19.30 - 24.00 arası düzenlenen konser etkinlikleri ile devam edecek. Hafta içi Ahırkapı'ya gidemeyecekler veya buradaki şenliklere de katılmak isteyenler için güzel bir alternatif olabilir diye düşünüyorum.

Bahar ve güneş artık yüzünü iyice bizlere gösterdi. Hıdrellez bir nevi bunun da kutlaması olduğuna göre bu şenliklerdeki yerimizi almalı ve bunun tadını çıkarmalıyız. Şimdiden herkese iyi eğlenceler.

Dileklerinizi çizmeyi ya da dilek ağacına iliştirmeyi unutmamanız ve bu dileklerin gerçeklemesi dileğiyle...

Hiç yorum yok: