23 Eylül 2009 Çarşamba

Fatih Karadeniz Pidecisi



1957 yılında Giresun'lu Mehmet Yazıcı tarafından Fatih'te açılmış bu pideci. O tarihten itibaren de hep aynı yerinde kalmış.  Burası Pazartesi günleri hariç her gün 10.30 - 19.30 arası açık. Bu kadar geç açılmasının nedeni, taş fırındaki odun ateşinin ancak gerekli kıvama gelmesi olsa gerek.

Bu pideciye gittiğinizde göreceksiniz ki oldukça fazla müdavimi var. Her zaman çok kalabalık. Bildiğimiz diğer pidecilere göre oldukça küçük. İlk duyduğumda ve gittiğimde çok şaşırmıştım. Bu kadar iyi bilinen ve kalabalık olan bir yer nasıl bu kadar sıradan ve sade olabilmiş diye.Böyle sokak arasında sıkışmış kalmış gibi bir görüntüsü var. Hani birisi size tavsiye etmese gitmezsiniz dedirten türden.

İçeri girip siparişinizi verdikten sonra da kalkmak gelmiyor içinizden. Duvarlarda asılı duran gazete küpürlerini, masanın üzerindeki gazeteleri okurken anlamıyorsunuz zaman nasıl geçiyor. Yoğunluktan ve küçük olmasından olsa gerek siparişlerin gelmesi biraz uzun sürebiliyor. O nedenle tavsiyem gitmeden önce arayıp siparişinizi vermeniz.



Pek bir seçeneğiniz yok pide çeşidi olarak. Trabzon'un imansız denilen peyniri ile yapılan peynirli pide, kıymalı pide ve yağlı pideden oluşuyor menü. Peynirli pide, isterseniz uzun isterseniz yuvarlak şekilde geliyor önünüze. Tercihiniz Kıymalı pide ise üstü kapalı olarak sunuluyor size. Yağlı pide de tamamen tereyağından yapılıyor. Arzunuza göre yarısını peynirli yarısını kıymalı yaptırabiliyorsunuz. Bu pidelerin yanında Karadeniz'e özgü şekilde yağlı kağıda sarılı halis mulis Karadeniz tereyağı ikram ediliyor. İsteğe göre pidenizin üzerine ya da içine yumurta kırdırabiliyorsunuz. Pide fiyatları nasıl derseniz; peynirli pide 7.5,-TL, kıymalı ve yağlı pide 8,-TL.

Fatih Karadeniz Pidecisi'nin diğer pek çok pideciden farkı pidesinin hamuru. Pide hamuru tamamen birinci sınıf baklavalık un ile hazırlanıyor. Bu nedenle yenilen pide midenize oturmuyor, oldukça hafif ve malzemenin önüne geçmeyen bir hamur çıkıyor ortaya. Öğrendiğime göre hamur ustaları yıllardır aynı kişi ve tek işi hamur yoğurmak.  Bundan olsa gerek her gittiğimizde aynı lezzeti bulabiliyoruz.

Bu pidecinin en güzel taraflarından biri malzemenizi kendiniz getirdiğiniz taktirde de sizin için pide yapıyor olmaları. Pide hamurunun leziz olacağı kesin, artık içinin lezzeti size kalmış. Pidenin yanında ne isterseniz içebilirsiniz ama büyük bardak çay isterseniz karşınızda  su bardağına doldurulmuş çayı görürseniz sakın şaşırmayın. Çayınızı ılık içmeyi seviyorsanız sorun olmuyor ama sıcak içmeyi seviyorsanız elinizin yanmasını göze almanız gerekecek. Hatta pidenizi yemeye başladıktan sonra bardağın elinizden kaymasını da.



Bir Karadenizli olarak pide yemenin tadına sonuna kadar varabileceğiniz Fatih Karadeniz Pidecisini tavsiye ediyorum. Mekanın görünüşüne aldanmayın ve korkmadan fotoğraftaki gibi 1.5 porsiyon pidenizi söyleyin.


Şimdiden afiyet olsun...

İlgilenenler için telefonu: 0212 523 97 95
Mekan Fatih Belediyesi'ne oldukça yakın. Ama arayıp tarif alırsanız elinizle koymuş gibi bulabilirsiniz. Biz öyle yaptık.


Hiç yorum yok: