8 Şubat 2010 Pazartesi

Kapital Manga ( Cilt 2 )


Birinci cildini okuduktan sonra sabırsızlıkla bekliyordum bu kitabı. 16 Ocak'ta kitapevlerindeki yerini aldı Kapital Manga Cilt: 2. İlkinden en büyük farkı anlatıcı olarak karşımıza Friedrich Engels'in çıkması. Çizimler oldukça sade görünse de anlatılanları bize gayet güzel göstermiş.

Bu kitapta  karşımıza " Değişen - Değişmeyen Sermaye, Artık Değer, Meta, Para, Kullanım ve Değişim Değeri " gibi kavramlar çıkıyor. Bu kavramlar çerçevesinde, kapitalist üretim sürecinde gerçekleşen sömürü ve bu sürecin sebep olduğu bunalımlar yine peynir fabrikası örneği üzerinden anlatılıyor. Kitabın kahramanları Robin ve Daniel'in her şey yolunda giderken bir anda nasıl bunalımın ve sorunların ortasında kaldıklarını çok güzel bir şekilde özetliyor ve gösteriyor bize bu kitap. Aslında anlatılan hikaye hepimizin yaşadığı, duyduğu veya gördüğü tanıdık hikaye: Kapanan fabrikalar, işten çıkarılan işçiler, batan bankalar ve elde kalan karanlık bir dünya.

İlk kitaptan sonra da, bu ikinci kitaptan sonra da aynı şeyi düşündüm: Bu kadar açıksa her şey neden hala aynı sorunlar ve bunalımlarla uğraşıyoruz, çözüm bulmak yerine bu sömürüye bizler de dahil oluyoruz diye. Sanırım buna hepimizin vereceği tek yanıt şu: Hayat böyle... Koca bir yalanı ya da sığındığımız bu limanı ısrarla bırakmıyoruz. Sonumuz hayrola...

Kitabın fiyatı 11,-TL ama internet sitelerinde daha uygun fiyata bulma şansınız var.
Bir tane de bu kitaptan edinmeniz dileğiyle...

Hiç yorum yok: