23 Haziran 2010 Çarşamba

Türkiye'de Müze Mağazacılığı

Yazımın başlığına şöyle bir baktığımda benim için de yeni bir kavram olduğunu görüyorum. Geç öğrendiğim ama öğrendiğim andan itibaren heyecan ve gurur duyduğum bir kavram oldu Müze Mağazacılığı. Nasıl tanıştın derseniz; geçtiğimiz pazar günü Bilkent Kültür Girişimi ( BKG ) ve Bersay İletişim Danışmanlığı'nın davetlisi olarak Topkapı Sarayı'na uzun bir aradan sonra gittim ve böylece tanışmış olduk.

Önce Topkapı Sarayı'nın avlusunda güzel bir kahvaltı ve sohbet gerçekleştirdik. Bilintur Ceo'su Orhan HALLİK tarafından bizlere aktarılan yeni bir projenin hem detaylarını hem de ülkemiz için kazanımlarını öğrendik. Oldukça kalabalık bir grup bir araya gelmiştik ve her birimizin orada olma amacı kültürel değerlerimiz ve müzelerimiz için yapılan çalışmalara destek vermekti. Ama önce bizlerin bu çalışmaları doğru anlaması ve dolayısıyla doğru bir şekilde anlatması gerekiyor. Herkesin aynı heyecanı, duygu ve düşünceleri paylaşıyor olduğunu görmek daha da mutluluk vericiydi benim için.

Ülkemizde yaşayan insanlara sorsak kaçımız biliyoruz acaba ülkemizde kaç adet müze olduğunu? Bu müzelerin hikayelerini, özelliklerini ve arz ettikleri önemi kaç kişi söyleyebilir? Kimler için önemli, heyecan verici, görmeye ve gösterilmeye değer bu müzeler acaba? Geçmişimizden kalan en güzel ve doğru miraslar olduklarının farkında mıyız? Ne kadar sahipleniyoruz bu miraslarımızı? Daha pek çok soru sorabiliriz ama asıl önemli olan şey sorular değil onlara verdiğimiz cevaplar.

Bilkent Kültür Girişimi de işte tüm bu sorulara verilecek cevaplar için hareket geçmiş ve ilkini Nisan ayında Topkapı Sarayı'nda açtığı müze mağazası ile yola koyulmuş. Tamamen bizim kültürümüzü yansıtan, bizim insanımızın - el sanatçılarımızın ellerinden çıkmış doğru ürünleri, kitapları, objeleri, Türk kahvemizi, lokumumuzu ve daha pek çok şeyi bu mağazalar aracılığıyla bizlere ve başka ülke insanlarına anlatmaya ve göstermeye çalışıyor. Hedef çok büyük; 8 senede 55 müze ve ören yerinde 95 tane Müze Mağazası ve Müze'nin Kahvesi açmak. Bu hedefe ulaşmak için de çok çaba göstermek gerekiyor. Çıktıkları bu yolda bizler de onlara elimizden gelen desteği vermeye çalışacağız. Ve tabi sizler de...

Topkapı Sarayı'ndaki Müze mağazası gerçekten çok güzel olmuş. Girişte ziyaretçileri karşılayan ve daha ilk dakikada ağzınızın tatlanmasına yardımcı olan lokumlarla başlıyorsunuz gezmeye. Ve sonrası kendiliğinden geliyor. Gitmişken Türk kahvenizi içmeyi sakın unutmayın, içtikten sonra tadını unutamayacağınız gibi...

Birileri bir şeyler yapıyor hem de güzel bir şeyler yapıyor. Onlara destek olmamak niye? Bilkent Kültür Girişimi ve çalışmaları ile ilgili detaylı bilgilere buradan sahip olabilir ve online alışveriş yapabilirsiniz.

Müze'nin Kahvesi'nde buluşmak dileğiyle...

Hiç yorum yok: