28 Haziran 2010 Pazartesi

Erikli - Enez Gezisi


Yaz mevsimi geldi ve bizim için hafta sonu kaçamakları başladı. Her ne kadar son 1 haftadır yağmurlu havalar moralimizi bozsa da hedefimizden vazgeçmiş değiliz. 2 sene önce kahvaltı sırasında aniden karar verip gittiğimiz Erikli ve Enez'e bu sefer planlı bir şekilde gittik.

Güzergahımız belli; Tekirdağ üzerinden Keşan'a , oradan da önce Erikli'ye sonra da son durağımız Enez'e gidiyoruz. Amaç hem Ege denizine girmek hem de biraz ortamı görmek. Tabiki en son düşüncemiz, Keşan'ın meşhur Satır Et'inden yemek. Hem Erikli hem de Enez, Saros Körfezi'nde konumlanmış durumda. Bu nedenle oldukça güzel bir denize ve sahile sahipler. Erikli'ye giden yol oldukça dar ve virajlı olmasına rağmen güzel bir yol. Özellikle şu dönemde giderseniz leylekleri görme şansınız da bulunuyor. Buraya gitmek için Mecidiye köyünden geçmeniz gerekiyor. Bu köyün de deniz kenarında sahili bulunuyor. Sahilde tamamen kum ve deniz suyu tertemiz. Kristal gibi parlayan kumu insanı kendisine çekiyor hemencecik.

Mecidiye - Erikli arası yaklaşık 2 km. Erikli'ye geldiğinizde biraz şaşıracaksınız açıkçası. Bildiğimiz köy tanımına ve görüntüsüne pek uymuyor çünkü. Uzun bir sahili mevcut, evler kısmen düzenli bir şekilde inşa edilmiş ve neredeyse büyük bir kısmı ya satılık ya da kiralık. Sezon henüz açılmadığı için çok kalabalık değildi. Ama ilerleyen günlerde konaklamak için ev bulmakta zorlanabilir insanlar. Biz biraz da fiyat araştırması yapalım dedik ve aldığımız cevap şaşırtıcı oldu yine: " Marmaris'e gidin, orada daha ucuz fiyatlara tatil yapabilirsiniz. "

Erikli'den Enez'e gitmek için tam 6 tane köyden geçmeniz gerekiyor. Evet, bu köyler tam olarak bizim bildiğimiz köylerden. Yol boyunca tezgahlarda pek çok meyve ve sebze görebilirsiniz. Hatta bir köyün bu konuda çok başarılı olduğunu söyleyebilirim. Tüm köylerden denize girmeniz mümkün. Tabelalar sizi sahile yönderiyor. Enez yolu da en az Erikli yolu kadar güzel, hatta bazen yol boyunca yukarı tırmanıp aşağıya inebiliyorsunuz. Ama tek geliş - gidiş olduğu için dikkatli araba kullanılması gereken bir yol.

Enez, Edirne'nin bir ilçesi ama görüntü olarak pek ilçe gibi değil. İstanbul Üniversitesi ve Trakya Üniversitesi'nin kampları bulunuyor burada. Sahil boyunca yine belli bir düzen halinde inşa edilmiş evler bulunuyor. Ve son sürat yeni binaların yapımı devam ediyor. Enez, uzun bir sahil şeridine sahip. Ve tabiki deniz suyu çok güzel. Bizim şansımıza biraz rüzgar vardı ve su bulanıktı. Ama yine de bu keyfi kaçırmadık. Enez'de ıslah edilmeyen dere yüzünden sinek sorunu hala devam ediyor. İlk geldiğimiz sene hiç uyuyamayacağız diye çok korkmuştum. Bu sefer kalmadığımız için bu sorunun ne boyutta olduğuna dair bir fikrim yok.

Enez'in sahili dışında görülmeye değer bir çok tarihi eseri de bulunuyor. Akropolde kurulan Enez Kalesi, Kale içerisindeki Bazilika planında Ayasofya Kilisesi ( Fatih Camisi ), Has Yunus Kaptan Türbesi, Deveci Hanı, Roma Yolu kalıntıları ve Osmanlı Kervansarayı görülmeye değer yerler arasında bulunuyor.

Enez - Keşan arası yaklaşık 60 km. Bu yol üzerinde pek çok köy bulunuyor. Biz bu köylerde Küçükevren köyüne uğramayı tercih ettik. Bunu nedeni ise meşhur Satır Et'in tadına bakmaktı. Köy kahvesinin hemen yanında bulunan " Enver Usta Satır Kıyma Et Lokantası " bu lezzeti ilk kez deneyeceğimiz yer oldu. Sonuç, tek kelimeyle mükemmel. Satır Et'in yanında yediğimiz yoğurt ise pek çok kişinin tadını unutamayacağı bir yoğurttu. Yoğurt'un satış yeri olan Aksal Süt Ürünleri'nin yolumuz üzerinde olması da bir şans olsa gerek. Aksal Süt Ürünleri'nin mandırası Türkmen Köyü'nde iken, satış mağazası Kılıçköy'de bulunuyor. Peki, biz oralara kadar gitmeden nasıl bulabiliriz bu ürünleri derseniz, Migros'lara bakmanız yeterli. Burada yaptığımız peynir ve yoğurt alışverişinden sonra artık evimize dönme zamanı gelmişti.

Su altı  zenginlikleri açısından oldukça elverişli olan Saros Körfezi'ne amatör ya da profesyonel pek çok kişi dalış yapmaya gidiyor. Özellikle Mecidiye ve Erikli sahillerinin civarında pek çok dalış noktası bulunuyor. Zaten bir çok dalış kulübü bölgeye akın ediyormuş.

Günübirlik olduğu için biraz yorucu geçse de güzel bir gezi oldu bizim için. Aslında çok değil bize 3 saat mesafede harika bir deniz bulunuyor. Fırsatını bulunca yine gideceğiz.

Alternatif bir yer olması dileğiyle...

4 yorum:

ArZuCo dedi ki...

bizde haftasonu edirneye gidecektik ama havaya güvenemedik daha doğrusu ben :) yağmur olur sel olur diye korktum biraz.

Seda Cürgül Kaya dedi ki...

Canım biz 19 Haziran'da gittik o taraflara. Hava ve deniz muhteşemdi. Aslında bu cumartesi de Edirne'de Kırkpınar Güreşleri'ne gidilirdi.

Adsız dedi ki...

Sahili eskisi gibi deil bayagi kirli kumsal da cop birikmis seyyar saticilar pes pese dolaniyor cok gurultulu

Unknown dedi ki...

Biz 2014eylulunde gittik eneze cok zevkli sivridsinegin s si bile yok enver usta süperr
Beach kulupler yokk eneze kadar gitmişken gülcavuşta balikci araptavdeniz kefali yemeden donmeyin derimmmm