9 Haziran 2010 Çarşamba

Yeraltı Peygamberi - Un Prophete


Hapishane filmlerini çok seviyorum. En sevdiğim dizilerin başında da " Prison Break " geliyor. En son seyrettiğim hapishane filmi " Celda:211 " 'den sonra işte bu Fransız filmi     " Yeraltı Peygamberi " çıtayı bir kademe daha yükseltmiş oldu. Seyrettiğim hapishane filmlerinin pek çoğunu unutturuverdi bir çırpıda.

2009 yapımı film, ülkemizde !f İstanbul 2010 kapsamında gösterilmişti. O zaman seyredebilenlere şanslı demek yerine seyredemeyenlere şanssız demeyi tercih ediyorum. Nitekim eşimle ben de bu grupta yer alıyorduk ama artık şanslı tarafa geçmiş bulunuyoruz. Filmin yönetmeni son yıllarda Fransa'da dikkat çekmeye başlayan Jacques AUDİARD. Almış kamerasını eline, hayatın tam merkezine yerlemiş ve oradan gördüğü tüm gerçekleri, acımasızlıkları, kabullenmişlikleri ve sahipliği gösteriyor bize. İşte Yeraltı Peygamberi, bize kısaca bunları anlatıyor.

Filmdeki ana karakter, Malik El Djebena. 19 yaşında hapishaneye giriyor ve cezası 6 sene. Ürkek, yalnız ve okuma yazmaya bilmeyen bir Arap. Hapishane ise Araplar ve Korsikalılar ile dolu. Ve tabiki hapishanenin içerisinde bu gruplardan biri lider konumunda bulunuyor ve burada da ipler Korsikalılar'ın elinde. Malik'in yolu bir şekilde hapishane lideri Cesar ile  kesişiyor ve akabinde filmin en kanlı sahnesine şahit oluyoruz. Bu andan itibaren Korsikalılar'ın arasında onların ayak işlerini yapan, uyuşturucu kullanan ve Korsikalılar'ın tabiriyle pis bir Arap olarak yaşamına devam ediyor. Açıkçası Malik, tarafsız bir konumda yani ortada kalıyor. Sonuçta biliyor ki himaye altında olmadan orada yaşayamaz.

Film boyunca güçlerin çatışmasını, korkuyu, sindirmeyi, iktidar kavgasını seyrederken aynı paralelde yalnızlığı, dostluğu ve ayakta kalmak için gösterilen çabayı da görebiliyoruz. Bir insanın yoktan varolmasına hatta tabiri caizse kabak çiçeği gibi açılmasına şahit oluyoruz. Güç savaşında kazananın her zaman iki taraftan biri olamayacağını öğreniyoruz. Tüm bunları seyrederken gözümüzden kaçmayacak en önemli nokta ise İslam dinine karşı yapılan bir nevi propaganda. Film boyunca müslümanlık oldukça ön planda tutuluyor.Hatta bazı sahnelerde rahatsız edici boyutlara ulaşıyor. Hani bazen mekanın Fransız hapishanesi değil de Arabistan'da bir hapishane olduğunu düşünmüyor değil insan. Bir hapishane filminde bu kadar baskın bir şekilde yer alması olumsuz tepkileri de beraberinde getirecektir.

Yeraltı Peygamberi, Cannes Film Festivali'nde aldığı ödülün dışında pek çok festival ve organizasyonda da ödülleri topladı. Yaklaşık 2 saat 30 dakika süren filmi hiç ara vermeden ve bir solukta izleyeceğinizi düşünüyorum. Tabi bazı şeylere takılmamak kaydıyla.

Şimdiden iyi seyirler...

Hiç yorum yok: