14 Mayıs 2010 Cuma

Yasemin Göksu - Urumeli Hatırası


" Çıkayım, gidelim Urumeli'ne aman aman
  Arzuhal vereyim yarim, Beylerbeyi'ne aman aman Beylerbeyi'ne
  Kimleri sarayım yar senin yerine aman aman
  Gizli gizli sevdalarımız aşikar oldu, aman aman aşikar oldu
  Bize bu ayrılık yarim Mevla'dan oldu, aman aman Mevla'dan oldu
  Çıkayım gideyim bir uçtan uca aman aman
  Göstereyim sana canım ayrılık nice, aman aman ayrılık nice
  Kurbanlar keseyim sardığım gece aman aman
  Gizli gizli sevdalarımız aşikar oldu, aman aman aşikar oldu
  Bize bu aynlık canım Mevla'dan oldu, aman aman Mevla'dan oldu "

Bir Karadenizli olarak Rumeli türkülerine bayılıyorum. Hem oynatıyor hem ağlatıyor insanı. Hele o müzikleri yok mu alıp götürüyor insanı buralardan. Elveda Rumeli dizisi sayesinde tanıma fırsatı buldum Yasemin Göksu'yu. Daha önce bir kaç tane albümü olmasına rağmen sadece Mart ayında çıkardığı " Urumeli Hatırası " albümüne sahip olabildim.

Albümdeki türkülerin neredeyse tamamı hepimizin bildiği türküler, özellikle bir kaç tanesi Elveda Rumeli dizisinde onun sesinden duyduğumuz türkülerden oluşuyor. Bu nedenle bir nevi başucu albümü olmuş diyebilirim. Baştan sona dinlediğim ender albümlerden biri benim için. Yasemin Göksu'nun hem sesi hem de yorumu tek kelimeyle mükemmel. Bu albümdeki 15 tane türküyü gerçekten çok güzel ve hissederek yorumlamış. Bu türküleri yorumlarken kendisi ağladı mı bilemiyorum ama dinlerken hüzünlenip ağlayabilineceği kanaatindeyim. Ben her seferinde uzun uzun dalıyorum uzaklara.

Aslında söylenebilecek en doğru şey " muhakkak bir tane edinmeniz ve başta sona dinlemeniz " . Albümün tadına doyamayacağınıza eminim. Albümle ilgili detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Sizin de bu yolculuğa çıkabilmeniz dileğiyle...

" Amman doktor canım gülüm doktor
  Derdime bir çare
  Çaresiz dertlere düştüm
  Doktor bana bir çare "

2 yorum:

Özkan Yılmaz dedi ki...

Bir rumelili olarak karadeniz müzikleride beni hep etkilemiştir en az rumeli müzikleri kadar. Bunu hep araştırsam ve cevabına ulaşamasamda kültürel zenginliklerin insanları etkilemesi olarak yorumlayıp belleğimde kalan tınılarla yaşamaya devam ediyorum.

Seda Cürgül Kaya dedi ki...

Müziklerimizle çok şeyi paylaşıyoruz birbirimizle. Aslında bir nevi hepimizin ortak dili. Bu tınıları duyabildiğimiz için çok şanslıyız bence.