1 Mayıs 2010 Cumartesi

Profesyonel

İstanbul Devlet Tiyatrosu'nun Nisan ayı oyunlarından birisi de " Profesyonel " oyunuydu ve biz bu oyuna biletimizi çok önceden almıştık. Bu oyunu tercih etmemizdeki en önemli sebep hakkındaki olumlu ve güzel yorumlardan ziyade oyuncularına duyduğumuz beğeni ve meraktı. Nihayet, İstanbul Devlet Tiyatrosu'nun Cevahir Sahnesi'nde dün akşam izleme fırsatını bulduk.

Sırp yazar Duşan KOVACEVİC'in yazdığı, Işıl KASAPOĞLU'nun yönettiği ve Bülent Emin YARAR, Yetkin DİKİNCİLER, Gülen ÇEHRELİ ve Cenap OĞUZ'un oynadığı oyun, bir yayınevinde genel yayın yönetmenliği yapan, edebiyat adamı 40 yaşındaki Teya ile gizli bir polis olan yoldaş Luca'nın sürprizlere gebe hikayesini anlatıyor. Bir tarafta komünist düzene karşı olan edebiyat adamı ve aydın bir kişi, diğer tarafta ise komünist rejimin savunucusu polis karşı karşıya gelmiş durumda oyunda. Yıllar boyu süren takibin sonunda yaşanan bir yüzleşme ve insanın geçmişinin bir anda değişivermesini görüyoruz bu oyunla. Kah gülüyoruz kah duygulanıyoruz böylece.

Oyunun hikayesi ve kurgusundan daha başarılı olan tarafı kesinlikle oyunculuklardı. Özellikle Bülent Emin Yarar'ın olağanüstü performasına hayran kalmamak mümkün değil. Oyun süresince değişen ruh halini, sarhoşluğunu, kederini, mutluluğunu, yalnızlığını ve heyecanını o kadar başarılı bir şekilde izleyiciye gösteriyor ki, bazı anlarda  bunun oyun değil de gerçek olduğunu düşünmemek imkansız hale geliyor. 2010 Afife Tiyatro Ödülleri'nde " En İyi Erkek Oyuncu " ödülünü alması bu durumun en güzel kanıtı olsa gerek. 

Yetkin Dikinciler'den de bahsetmemek olmaz. Oyunculuk gücünü ve kalitesini tartışmak çok anlamsız. Keza bu oyunda da başarılı bir profil çizmiş. Ama bazı anlarda Bülent Emin Yarar'ın çıktığı noktalara çıkamamış bu oyunda. Belki de hem anlatıp hem canlandırdığı için olabilir bu durum. Yine de ayakta alkışlanması gerektiğini düşündüğüm bir sanatçı. Bu arada boyunun bu kadar da uzun olduğunu tahmin etmiyordum. Bir de Nazım Hikmet'e ne kadar çok benzediğini bu oyunu izlerken daha net farkettim.


Tek perdelik ve yaklaşık 1 saat 40 dakika süren Profesyonel'i bir solukta ve hiç sıkılmadan izleyebilirsiniz. Neden bazı sanatçıları televizyon dizilerinde görmek istemediğimi bu oyun ve bu oyuncularla yeniden anlamış oldum.

İlk fırsatta seyredebilmeniz dileğiyle...


2 yorum:

Günün Notları dedi ki...

Gerçekten çok keyifli bir oyundu. Oyunculuklara ise diyecek söz yok.

Seda Cürgül Kaya dedi ki...

Kesinlikle öyle. Verilen emeklerin de bir şekilde karşılığını görmeleri ise mutluluk verici.