6 Ocak 2010 Çarşamba

Fatih Akın - Soul Kitchen



Hepimiz onu " Duvara Karşı " filmiyle tanıdık. Onunla birlikte Adam BOUSDOUKOS, Morıtz BLEIBTREU ve Birol ÜNEL'i tanıdık. Kimimiz beğendi onları kimimiz beğenmedi. Ama sonuçta Almanya'da bir Türk, çok güzel işler yaptı, çok ses getirdi.

Soul Kitchen, bir nevi gerçek bir hikaye aslında. Filmin başrol oyuncusu Adam Bousdoukos, filmin ilham perisi olmuş.Kendisinin bir restaurant'ı varmış ve sevgilisinden ayrılmış. Çok sıradan gibi görünen bu hikaye, yan hikayeler ve gerçekleşen olaylar ile kendini romantik olmaktan çıkarıp komedi filmi haline dönüştürmüş. Ama komedi bizim bildiğimiz ve her zaman güldüğümüz türden değil filmde. İşte bu yüzden Soul Kitchen çok farklı ve seyre değer.

Filmde baş karakter Zinos, sürekli bir şeylerle, birileriyle mücadele halinde. Zaten film başlı başına bir mücadele filmi. Dostları - aşkı korumanın, aile olup yuva kurmanın, güveni ve inancı kaybetmemenin mücadelesinin verildiği bir film Soul Kitchen. Bu mücadele sırasında filmde adeta bir oyuncu rolü üstlenen müzikleri de gözardı etmemek gerekiyor. Hepsinin yeri ve zamanı çok doğru olmuş. 2009 Venedik Film Festivali'nde aldığı Jüri Özel Ödülü de bunların kanıtı olsa gerek. Filmin bizlere büyük ve güzel bir sürprizi de var: Uğur Yücel.

Fatih Akın, bir röportajında Soul Kitchen'ı John Lennon'un şu cümlesiyle tanımlamış: " Hayat, sen başka planlar yaparken başına gelenlerdir. " Film için yapılabilecek en güzel tanımlama ve filmin tek cümlelik özeti olmuş bence.

Soul Kitchen'ı izleyip düşünmeniz dileğiyle...

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Blogunu çok beğendim, tabii bu filmi yorumlamanı da :) Vavien'i de beğenmişsin sanırım, ben de beğendim şu durumda blogunu listeme almış bulunmaktayım, güzel yazılarının devamı dileğiyle ;)

Seda Cürgül Kaya dedi ki...

teşekkür ederim, ben de senin bloğunu ilgiyle takip ediyorum.