13 Ocak 2010 Çarşamba

Vavien



Eskiden en çok seyrettiğim Türk filmleri Kemal Sunal filmleri olurdu. Sinemada Türk filmi seyretmek gibi bir alışkanlığım ve o Türk filmlerine inancım yoktu. Oysa artık böyle düşünmüyorum. Türk filmlerine, onları yazan ve yönetenlere, oyuncularına güveniyorum. İzlemekten büyük zevk alıyor, hem yurt içinde hem de yurt dışında elde ettikleri başarılarla övünüyorum.

Son zamanlarda film tercihimi Türk filmlerinden yana kullanıyorum. İşte bu filmlerden biri de Vavien. Engin Günaydın'ın yazıp, Binnur Kaya ile başrolünü paylaştığı ve Taylan Biraderler'in yönetmenliğini üstlendiği, kendi dünyasında geçen bir film Vavien. 18 Aralık'ta sinemalarda gösterime girmesine rağmen pek fazla bir ilgi görmedi. Sanırım bu hafta da gösterimden kalkıyor malesef.

Film kısaca, mutsuz olan kasabalı bir ailenin yaşadığı olayları anlatıyor. Engin Günaydın'da birazcık Avrupa Yakası'ndaki Burhan Altıntop havası olsa da gayet başarılı bir şekilde hayat veriyor Celal karakterine. Karısı rolündeki Binnur Kaya, mükemmel ötesi bir oyunculuk sergiliyor. Bu durumun beni hiç şaşırtmadığını belirtmeliyim. Settar Tanrıöğen'i de unutmamak gerekiyor tabi, özellikle sazını konuşturduğu sahne seyre değerdi. İlker Aksum ve Nedim Suri, filmin diğer dikkat çeken, başarılı oyuncuları idi. Konu açısından çok sıradan görünse de yaşanan olaylar, hissedilen duygular ve gösterilen mekanlar açısından çok fazla bizden bir film olmuş. Kasaba yaşamı, esnaf olmak, mutsuz bir evlilik, ergenlik dönemi serüvenleri, anlamsız bir şekilde başka bir kadına duyulan tutku, ondan vazgeçemeyiş, eşlerden saklanan sırlar, söylenen yalanlar, korkular, yalnızlık o kadar güzel ve doğru bir şekilde anlatılmış ki, filmdeki gerilimi, komediyi ve dramı koltuklarımızda biz de yaşıyoruz. 

Vavien, aslında elektrik ile ilgili bir terim. Ama Fransızca'da zihnin ikilemde kalan hali anlamına geliyor: " Zihin bazen gider bazen de geri gelir. Bazen akıllı olursun bazen de gerizekalı. İşte filmin yansıtmaya çalıştığı asıl şey bu. Filmin görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki'yi tebrik etmek gerekiyor. Film boyunca çok güzel ve etkili kareler yakalamış ve bizlere göstermiş. Ayrıca film boyunca çalan ve filmi tamamlayan müzikler tek kelimeyle harika. Buradan ulaşıp dinleyebilirsiniz.

42. SİYAD Ödülleri’nde “Vavien” uzun metrajlı kurmaca filmlerin değerlendirildiği tüm dallarda adaylık elde edip, “Salkım Hanımın Taneleri” nin ardından 10 yıl sonra bu başarıya ulaşan ilk film oldu. Belki de sadece bu sebepten dolayı seyretmeliyiz Vavien'i.

Güzel ve başarılı bulduğum bu Türk filmini seyretmeniz dileğiyle...

2 yorum:

ArZuCo dedi ki...

bende seyretmek istiyorum ama biz gidene kadar film tv de yayınlanır :(

Seda Cürgül Kaya dedi ki...

Arzucum, vizyondan kalktı sanırım ama o kadar çabuk TV de yayınlanacağını sanmıyorum. İyisi mi DVD'sinin çıkmasını takip edin.