31 Ocak 2010 Pazar

UEFA Futbol Sergisi: Only a Game?


İstanbul, 2010 Avrupa Kültür Başkentleri'nden bir tanesi seçildi. Oldukça gösterişli ve masraflı ( ! ) bir açılıştan sonra bu proje kapsamında bir çok etkinlik düzenlenmeye başlandı ve tüm yıl boyunca da bu etkinlikler devam edecek. İşte bu etkinliklerden bir tanesi de UEFA, TFF ( Türkiye Futbol Federasyonu ) ve İBB (İstanbul Büyükşehir Belediyesi ) işbirliği ile açılan UEFA Futbol Sergisi " Only a Game? ". Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi'nde 21 Ocak 2010 günü açılan sergi 30 Nisan 2010 tarihine kadar görülebilecek.


İlki Belçika'nın başkenti Brüksel'de 2008 yılında açılan " Only A Game? " sergisi, 2009 yılının başında da İngiltere'nin Liverpool kentinde düzenlenmiş. UEFA'nın en önemli kupalarının sergilenmesinin yanı sıra Türk futbol tarihinin de son 50 yılına ait pek çok hatıra sergide yer alıyor. Giriş 2.5,-TL. Çok kalabalık olmadığı için her bölüme rahatlıkla vakit ayırabiliyorsunuz.


Hepsi birbirinden ilginç, heyecan verici hatta bazen duygulandıran videolarla, objelerle, fotoğraflarla karşılaşmanız mümkün. Ziyaretçilerin oynayabileceği pek çok interaktif oyunda sürprizlerden bir tanesi. Sergide efsane hakem Pierluigi Collina imzalı hakem forması, Şampiyonlar Ligi finallerinin biletleri, 1984 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın UEFA Başkanı Michel Platini tarafından imzalanmış maç topu, 1958 yılında yarısı Galatasaray'da yarısı Fenerbahçe'de kalan Başvekil Kupası, EURO 2008'de oynanan Almanya - Türkiye yarı final maçının topu, 2000 yılında Real Madrid karşısında Galatasaray'ın UEFA Süper Kupası'nı kazandığı maçta Mario Jardel'in 2 gol attığı kramponları gibi futbol tarihine geçmiş maçlara ait objeler daha çok yer alıyor. Ayrıca  " Robin Sander ile 60 saniyede Avrupa Turu " yapabilme şansına sahip olabiliyor, orjinal ve bilgilendirici kitapları okuyabiliyor, tribün ve futbol sahalarındaki coşkuya katılıp fotoğraf çektirebiliyor ve biraz mola verip langırt oynayabiliyorsunuz.


Futbola ilgi duyan genç yaşlı herkesin ziyaret ettiğinde mutlaka kendinden bir şeyler bulabileceği bir sergi olmuş. Özellikle sergilenen objelerin gerçek olması çok heyecan verici. 30 Nisan'a kadar pek çok insanın yolu elbet Taksim'e düşecektir. Çok değil, en fazla 1 saatinizi ayırmanız yeterli olacaktır. Ama girdikten sonra çıkamazsanız da sakın şaşırmayın.

Büyük başarıları tekrar yaşamanız ve futbolun güzelliklerini görebilmeniz dileğiyle...

Hiç yorum yok: