14 Nisan 2010 Çarşamba

Büyük Oyun / A Step İnto The Darkness - Atıl İNAÇ


29. Uluslararası Film Festivali'yle beraber buradaki film yazıları sıklaşmaya başladı. Ama filmler güzel olunca paylaşmamak olmuyor. Yine tercihimiz son zamanlarda olduğu gibi Türk filminden yana oldu. Konusunun ne olduğunu bilmeden gittiğim filmlere bir yenisi eklendi. Peki sonuç? Tek kelimeyle harika...

Yönetmen Atıl İnaç'ın ikinci uzun metrajlı filmi " Büyük Oyun ". İlk filmi " Zincirbozan ". İzlemedim ama ilk fırsatta izleyeceğim. Yapımcılığını Ayfer Özgürel ve Avni Özgürel'in yaptığı film, Irak'taki  savaşın ardından Irak'ta çekilen ender filmlerden bir tanesi. Ağırlıklı Irak - Musul - Erbil dolaylarında çekilen filmin bir kısmı da Urfa - Malatya ve İstanbul'da çekilmiş. Oyuncular arasında tanıdık sanatçılar var ama filmdeki Cennet karakterini canlandıran Suzan Genç, sinema perdesi için oldukça yeni bir yüz. Ama filmdeki performansından sonra onu daha sık göreceğimizi düşünüyorum.

Büyük Oyun, ABD askerlerinin Irak'ı işgal sürecinde direnişçileri yakalamak için operasyon düzenleyerek baskın yaptığı köyde tüm ailesini kaybeden Iraklı Türkmen Cennet'in hikayesini anlatıyor. Köyden ayrılarak başlayan yolculuk, Cennet'i abisini bulmak ümidiyle İstanbul'a kadar getiriyor. Bu yolculuk ve savruluş sırasında Cennet'in yaşadıkları bizlere bazı şeyleri tekrar hatırlatıyor. Kaybedecek hiçbir şeyi kalmayanların, tutunacak bir umudu olmayanların bazı zamanlarda aslında ne kadar tehlikeli olabileceğini gösteriyor. Çaresizlik, güçsüzlük, yalnızlık, korku, öfke, şiddet, yalan, ölüm, umut, özlem ... Film daha pek çok şeyi anlatıyor aslında bize. Bunlar sadece bir kaç tanesi.

Suzan Genç'e değinmeden geçemeyeceğim. Cennet karakterini çok başarılı bir şekilde canlandırmış. Özellikle yakın plan çekimlerde gözlerindeki dehşet ve korku çok net görülebiliyordu. Cennet'in yaşadıklarını gerçekten yaşamış gibiydi kısacası. Ankara Film Festivali'nde " Umut Veren Yeni Kadın Oyuncu " ödülü alması da başarısının bir göstergesi. Büyük Oyun filmi de ödüllü filmlerimizden. San Fransisco Tiburon Film Festivali, Kerala Uluslararası Film Festivali ve Montreal Film Festivali'nde " En İyi Film " ödüllerini aldı. İstanbul Film Festivali'ndeki gösterimi bir nevi filmin Türkiye'deki prömiyeri oldu.

Güzel ve başarılı işler çıkarmak büyük emek istiyor. Filmin sonunda bu filme verilen emeğin büyüklüğünü daha iyi anlıyor insan. Yaşananlara farklı bir yerden bakılmış filmde. Kesinlikle görmeye ve göstermeye değer olmuş Büyük Oyun.

Seyredebilmeniz dileğiyle...


Hiç yorum yok: