5 Nisan 2010 Pazartesi

Tarihi Liderler ve Aşkları - Özcan Erdoğan


Bir tesadüf eseri Özcan Erdoğan'ın Dahiler ve Aşkları " isimli kitabını görmüştüm. Okuduktan sonra da burada düşüncelerimi paylaşmıştım. Geçen ay tatile çıkmadan önce gördüm Özcan Erdoğan'ın son kitabını: Tarihi Liderler ve Aşkları.

İlk bakışta ismi dikkatimi çekti. Bu sayede kitabı şöyle bir incelediğimde gördüğüm isimler bende merak uyandırmıştı. Sonuçta bir taraftan tarihe yön veren liderlerin hayatlarına tanıklık ederken diğer taraftan da dünyanın siyasi tarihini kronolojik bir sırayla okumuş oluyoruz. Bu kitapta liderlerin yaşadıkları aşk ve beraberliklerin onların hayatlarına olan etkisiyle birlikte tarihe, kurulan ve yıkılan imparatorluklara, devletlerin ve toplumların yaşanan bu aşklardan aldıkları etkilere de değiniliyor. Yine kimi hikayeler şaşırtıyor ya da üzüyor. Kimine böyle olması çok normal diyoruz. Ama unutmayalım ki bu aşkların ya da birlikteliklerin dünya tarihine çok büyük etkileri bulunuyor. Pek çok insan için yeni izler ve farklı bakış açıları sağlayabilir bu kitapta yazılanlar.

İnsanın olduğu her yerde aşk bir şekilde kendine yol buluyor. M. Ö. 1300 lerde yaşamış olan Nefertiti'den tutun da 1997'de yılında ölen Lady Diana'ya kadar geçen o koca zamanın içerisinde aşkın farklı bedenler ve ruhlarda kendince bir hikayesinin olduğunu görebiliyoruz bu kitapla. Farklı topraklarda ve zamanlarda hüküm süren ve farklı dinlere mensup bu liderlerin en önemli benzerliklerinin yaşadıkları aşkları olduğunu ve bu aşkların her liderin hayatına ne şekilde etki ettiğini okuyoruz bu kitapta. Kitabı hazırlayan Özcan Erdoğan'ın dediği gibi " Aşk mı İktidar mı ? " sorusunun cevabı olan " yaşanmış yanıtları " buluyoruz bu kitapta.

Kitapta yer alan liderler : Nefertiti, Ramses, Gotama Buddha, Büyük İskender, Spartaküs, Kleopatra & Jül Sezar & Marcus Antonius, Neron, Attila, Jüstinyen & Theodora, Cengiz Han, II. Edward, VIII. Henry & Anne Boleyn, Kraliçe I. Elizabeth, Kanuni Sultan Süleyman & Hürrem Sultan, Şah Cihan & Mümtaz Mahal, Çar I. Petro & Çariçe I. Katerina & Baltacı Mehmet Paşa, Napoléon Bonaparte, Abraham Lincoln, Kraliçe I. Victoria, Mahatma Gandhi, Vladimir İlyiç Lenin, Winston Churchill, Josef Stalin, Lev Troçki, Mustafa Kemal Atatürk, Benito Mussolini, Adolf Hitler, Mao Zedung, Juan Domingo Peron & Eva Peron, John F. Kennedy, Nelson Mandela, Şah Muhammet Rıza Pehlevi & Prenses Süreyya, Fidel Castro, Che Guevara, Prenses Diana.

Ocak ayında ilk baskısı gerçekleşen kitabın fiyatı 24.50,-TL. Ama çeşitli internet sitelerinde daha uygun fiyata bulabilmeniz mümkün. Aşk her zaman bizim hayatımızda önemli bir yere sahip. Burada bahsedilen tarihi liderler için de aynı şey geçerli. Yine görüyoruz ki onlar da bizlerden biri.

Yaşanmış yanıtları bulabilmeniz dileğiyle...


Hiç yorum yok: