6 Nisan 2010 Salı

Emek Sineması Kapanmasın !



İstanbul pek çok sembolleri bulunuyor. Sadece ona has olan ve sadece ona yakışan sembolleri bunlar. Beyoğlu - İstiklal Caddesi de bunlardan birisi. İstiklal Caddesi'nin de ona has ve yakışan sembolleri var. Yeşilçam Sokak'ta bulunan Emek Sineması en önemlilerinden bir tanesi.

Emek Sineması'nın geçmişi 1924 yılına dayanıyor. Tek ve kocaman bir salona sahip sinemasının kapasitesi 875 kişilik. Sinemanın müdavimleri de oldukça fazla. Birçoğumuz için özel bir yeri vardır Emek Sineması'nın. Kimimizi gülümseten kimimizi hüzünlendiren anılarda kendine çok kolay yer bulur Emek Sineması. Sadece İstanbul ve İstanbullular'ın değil neredeyse tüm Türkiye'nin sinema geçmişini barındırıyor bu sinema. Festival filmlerinin olmazsa olmaz yeridir Emek Sineması. Çok önemli sanatçılara, ödüllere ve sinemaseverlere ev sahipliği yapmış özel bir yer Emek Sineması. Adı gibi sinemaya emek ve gönül verenlerindir Emek Sineması.

Son günlerden yıkım çanları onun için çalıyor malesef. Anlamsız bir şekilde yıkılarak yerine alışveriş merkezi yapılmaya karar verilmiş. Her zamanki gibi yıkarak, yok ederek hayatımıza modernizmi ve teknolojiyi katıyoruz. Emek Sineması'nın yapım ve açılış kararı, yıkım ve kapama kararının alındığı kadar kolay alınmamıştır eminim. Bir şeyleri yapmak için  o kadar çok zorlanırken onu yıkmak için hiç zorlanmıyoruz. Geçmişimizi, mirasımızı ve değerlerimizi rahatça yok edebiliyoruz. Buna itiraz edenleri de hemen oracıkta susturup dışarı atıveriyoruz. Evet, Emek Sineması'nın fazlasıyla yıprandığını ve modern sinemaların çok gerisinde kaldığını kabul ediyorum. Ama bu sorunlara çözüm yıkıp yok etmek olmamalı. Orjinaline sadık kalınarak yapılacak bir restorasyon çalışması hem sinemamızı hem de bizleri daha güçlü kılacaktır.

Emek Sineması'nın yaşatılması adına hem sosyal paylaşım sitelerinde hem de bireysel olarak tepkiler gösteriliyor. Birlikten kuvvet doğar misali Emek Sineması'nı ve sinemayı sevenler bir araya gelip çaba gösteriyorlar. İşte bunlardan bir tanesi de Emek Sineması'nı yaşatmak adına Kültür ve Turizm Bakanlığı'na hitaben yazılan dilekçeye imzasını atanların ve atmak isteyenlerin bir araya geldiği http://www.emeksinemasiniyasatalim.org/ web sitesi. Çok kısa bir zaman ayırarak Emek Sineması'nı yaşatmak için siz de bizlere destek olabilirsiniz.

Keşke dememek adına hep birlikte Emek Sineması'nı yaşatalım. Sizleri de aramızda görmek dileğiyle...

1 yorum:

Adsız dedi ki...

benim bile anılarım var burada.
desteğimi esirgemedim. ben murat bu arada :)