10 Nisan 2010 Cumartesi

Kuzguncuk Türküsü


İstanbul Devlet Tiyatrosu'nun Nisan ayı bilet satışları başladığında ilk olarak bu oyuna bilet aldık. Hem konusu hem de müzikli oluşu ilgimizi çekti. Fesleğen Çıkmazı'ndan sonra Kuzguncuk Türküsü'nü seyretmemek olmazdı. Şişli Cevahir Alışveriş Merkezi'ndeki Devlet Tiyatrosu'nda seyretme imkanı bulabildik.

Kuzguncuk Türküsü, 6 - 7 Eylül 1955 yılında Atatürk'ün Selanik'teki evinin bombalanmasının ardından ülkemizdeki azınlıklara yönelik gerçekleşen darp, yakıp yıkma ve yağma olaylarını Kuzguncuk'ta anlatıyor. Müzikle ve dansla başlayan oyunda süreklilik gösteren bir hikaye bulunmuyor. Kısa kısa skeçlerle tasvir edilmeye çalışılan oyun, 2 perde olmasına rağmen toplam 1.5 saat sürüyor. Anlatılmak isteneni göstermek için oldukça kısa bir süre bence.

Yıllar önce Rumu, Ermenisi, Musevisi ve Türkü birlik ve beraberlik için yaşıyormuş Kuzguncuk'ta. Ama sonra gelişen olaylar nedeniyle her şey alt üst olmuş. Yaşananlar oldukça üzücü ve kabul edilebilir değil. Anlaşılır hiç değil. Sonuçta o günler asla unutulmayacak ve affedilmeyecek bir Türkiye gerçeği. Oyunun amacı da bunu anlatmak ve bir şekilde, bir yerden bunu gösterebilmek. Ama malesef başaramamışlar bunu. Müzik ve dans aralarına sıkıştılan diyaloglar, Kuzguncuk mahallesinin birlik ve beraberliğini tam olarak anlamadan karşılaştığımız ayrılık acısı, belli bir hikayesinin bulunmaması en büyük eksikleriydi oyunun. Böylesine hassas ve önemli bir konu daha güzel ve anlaşılır bir şekilde işlenebilirdi diye düşünüyorum. Her şey biraz fazla yarım kalmış oyunda.

Oyunculuklara diyecek sözüm yok. Özellikle bazı sahnelerde tabiri caizse oyunculuklar resmen konuşturulmuş. İzleyicilere verilmek istenen duygular bu sahnelerde doğru ve eksiksiz aktarılıyor. Hiç hüzünlenmedim ya da düşünmedim desem yalan olur. Ülkemizin bir gerçeğini kendi dilinde anlatıyor oyun. Sıkılmadan izlenebilecek ama pek de memnun edemeyecek bir oyun. Ama yine de verilen emeğe saygı duyuyoruz. Kuzguncuk Türküsü ve diğer oyunlar hakkında buradan bilgi alabilirsiniz.

Diğer oyunlarda buluşmak dileğiyle...


1 yorum:

Mert Kiriscioglu dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.