8 Ocak 2010 Cuma

İki Dil Bir Bavul




Son aylarda en çok konuşulan ve karşımıza çıkan konu oldu Türklük - Kürtlük konusu. İstenmeyen olaylar yaşadık ve hala da yaşamaktayız. İşte tam da böyle bir dönemde gösterime girdi İki Dil Bir Bavul belgesel filmi. Film tadında ama ondan çok başka bir şey olmuş aslında. Hani " biri bizi gözetliyor " deseler yeridir filmde.

Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'nin Demirci Köyüne ilk kez atanan, kürtçe bilmeyen, Denizli'li Emre öğretmen ve onun türkçe bilmeyen öğrencilerinin kısa gibi görünen upuzun hikayesini anlatıyor İki Dil Bir Bavul. Ülkemizin eğitim kalitesinin ve imkanlarının yorumsuz ve de gerçekçi durumunu gösteriyor İki Dil Bir Bavul. Doğuda yaşayan çocuklarımızla batıda yaşayan çocuklarımızın terazideki eşitsizliğini sunuyor bizlere İki Dil Bir Bavul. Oralardaki yalnızlığı, fakirliği, umutsuzluğu, çaresizliği ve adaletsizliği yaşatıyor İki Dil Bir Bavul.  Üstelik hiç bir ekleme ya da çıkarma olmadan, kameranın karşısında rol yapmadan, doğal ve olduğu gibi yapıyor bunu. İnanmıyorsanız filmin küçük kahramanı Zülküf'ün (kendi deyimiyle Zilkif'in ) esnemesini uzun uzun izlemelisiniz.

Kuzenimin yaklaşık 3 sene önce tayini Mardin'in bir köyüne çıkmıştı. İlk öğretmenliği tabi, heyecanlı ve istekli. Ama gittiği ilk gün bu heyecanı kaybolmuştu. Okulun hem müdürü hem hademesi hem de öğretmeniydi. Küçücük bir kurşun kalemi 8-10 öğrenci birlikte kullanıyordu. Üstelik ne interneti vardı ne de telefonu çekiyordu. İki Dil Bir Bavul'u seyrettikten sonra kuzenimin neler yaşadığını ve hissettiğini ancak görebildim.

Gerçekler her zaman bizleri mutlu etmiyor, kahramanlıklar sadece filmlerdeki gibi olmuyor, hayat yalnızca bizim için akıp geçmiyor. İki Dil Bir Bavul'u izleyebiliriz defalarca ama oradakileri anlayabilir miyiz, hatırlayabilir miyiz emin değilim. Bu gerçeklere gözlerimizi, kulaklarımızı kapatmayalım artık.

İki Dil Bir Bavul, Adana 16'ncı Altın Koza Film Festivali'nden iki ödülle döndü: Büyük Jüri Yılmaz Güney Ödülü ve SİYAD En İyi Film Ödülü. Daha nice ödüllere... Film artık vizyonda değil ama DVD'sini edinebilirsiniz.

Filmi seyredip paylaşmanız dileğiyle...

2 yorum:

ArZuCo dedi ki...

paylaşımın için çok teşekkür ederim bende en yakın zamanda edinip izlemek istiyorum

Seda Cürgül Kaya dedi ki...

Mutlaka izlemeli ve izletmelisin.