25 Kasım 2009 Çarşamba

7 Kocalı Hürmüz


"Neredesin Firuze" ve özellikle "Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü" filmlerinden sonra Ezel Akay'ın son filmini seyretmemek olmaz dedik ve gösterime girdiği günün akşamı sinemadaki yerimizi aldık eşimle. Öncelikle bu kadar tanıdık ve kendilerini fazlasıyla ispat etmiş sanatçıları aynı filmin içerisinde görme şansına sahip olmak için gittik 7 Kocalı Hürmüz'e.

Sadık Şendil'in bu ünlü eseri ülkemizde 1963 ve 1971 senelerinde beyazperde de gösterilmiş, sonra da 1980 senesinde televizyonlarda dizi olarak seyredilmiş. Bilinen ve anlatılan bir hikayeyi yeniden anlatmayı tercih etmiş Ezel Akay, namı diğer Ezop. Balat civarındaki Taşkasap mahallesini yeniden yaratmaya çalışmış, hatta bunu yaparken eğri büğrü ve yıkılacakmış gibi duran evler dahi hazırlamış. Kostümler ve dekor bir Ezel Akay klasiği kesinlikle. Hepsi oldukça dikkat çekici ve doğru seçimler olmuş.

Hürmüz rolünde bu sefer Nurgül Yeşilçay var. Onun kocalarını Memet Ali Alabora, Cengiz Küçükayvaz, Öner Erkan, Sarp Apak, Erkan Can, Cem Karakaya ve Ezel Akay canlandırıyor. Kadroda ayrıca Müjdat Gezen, Gülse Birsel, Erol Günaydın, Zihni Göktay, Halit Akçatepe ve Haluk Bilginer de yer alıyor. Haluk Bilginer'in karakteri oyunda olmayan bir karakter; mahallenin delisi. Ama oldukça yakışmış bu karakter filme. Bunun en büyük sebebi Haluk Bilginer'in taktire şayan oyunculuğu bence. Film boyunca söylediği maniler de cabası tabiki.

Filmin en dikkat çekici taraflarından biri de üç tane müzikal sahnesi. Özellikle hamam sahnesindeki El Hubb isimli şarkı ve danslar çok başarılıydı. Hele o şarkının sözleri insanı ( özellikle de bayanları ) gerçekten de eğlendirmeye yetti. Filmde 14 tane şarkı var ve hemen hemen tüm oyuncuların şarkısı mevcut. Hatta Vokaliz grubu, filmde hem müziğiyle hem de oyunculuklarıyla yer alıyor.

Film, 3 perdelik müzikal oyun tadında olmasına ve biraz da dekorların içerisinde sıkışmış gibi durmasına rağmen müzikleriyle ve oyuncuların başarılı oyunculuklarıyla oldukça eğlenceli bir hal almış. Bazı sahneler de sıkılmış olsam da genel olarak başarılı bulduğum bir film olmuş. Sonuçta düşük bir bütçeyle ve kısa bir süre içerinde hazırlanan film de usta oyuncuların yer alması bile 7 Kocalı Hürmüz'ü başarılı kılmaya yeter bence.

Oyunculuk, kostüm, dekor ve müzikal anlamda oldukça yerinde bir film olmuş. Biraz nostalji, biraz da bu kadar usta oyuncuyu bir arada görmek adına seyredilebilir diye düşünüyorum.


Gidecek olanlara şimdiden iyi seyirler...

Hiç yorum yok: