12 Kasım 2009 Perşembe

Jülide Özçelik - Jazz İstanbul ( Volume 1 )



Bir çok insanın tanıdığı, bir çok insanın ise tanımadığı caz vokal Jülide Özçelik. Eğitimine Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde başlayıp İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik bölümü'nde devam etmiş ve en nihayetinde Caz Vokal Performans Bölümü'nden mezun olmuş. 2009 senesinde de Jazz İstanbul ( Volume 1 ) isimli ilk albümünü çıkarmış.

Albümü yakın zamanda dinleme fırsatım oldu. Önce garipsedim türkülerin caz versiyonu mu olur diye. Caz severim, türkü de severim ama ikisi bir arada çok uzak gelirdi bana. Tek bir türküyle ilgimi çekmeyi başardı oysa ki: Aşık Veysel'den Kara Toprak. Ondan sonra da devamı geldi tabiki. Neşet Ertaş, Pir Sultan Abdal ve diğerleri...

Albümde dikkati çeken ilk şey doğu-batı sentezi olsa da dinledikçe Jülide Özçelik'in sahip olduğu ve bizlere sunduğu sesinin duruluğunu, akıcılığını, insanı içine alan derinliğini ve yürek burkan yorumunu fark etmemek mümkün olmuyor. Albümde iki şarkının söz ve müziği , bir adet doğaçlama şarkının da müziği kendisine ait. Kendi şarkılarından " Kendinle Kalırsın " öncelikle sözleriyle düşündürüyor insanı. Bu sözlere bu müzik ise tam oturmuş.

Albümün en güzel taraflarından biri de kendi şarkılarını bu türkülerin arasında insana hiç yabancılık çektirmeden dinletebiliyor olması. Önümüz kış, karlı ve yağmurlu havalarda, bu İstanbul koşturmacasının içerinde, çok değil belki ama bir 45 dakikanızı huzurlu ve duru bir sesle geçirme şansınız olabilir.

Bu sesi ve bu türküleri CD'den değil canlı canlı dinlemek istiyorum diyorsanız, 17 Kasım'da Galata Kule Dibindeki Nardis Jazz Club'ta, 25 Kasım tarihinde ise Beyoğlu Hayal Kahvesi'nde yerinizi alabilirsiniz. Myspace'deki sayfasından da nerelerde sahne aldığını takip edebilir ve albümdeki parçalardan örnekleri dinleyebilirsiniz. (http://www.myspace.com/julideozcelik)

Güçlü ve dolu bir ses, inşallah böyle devam eder. Jazz İstanbul ( Volume 2 ) albümünü beklemeye başladık.

Başucu dinletilerinizden olması dileğiyle...


Hiç yorum yok: